Al 8 jaar bij de snelst groeiende bedrijven 🦌

Waarom is een snelle website belangrijk?

In de online wereld van vandaag verwachten mensen dat websites snel en soepel laden. Een trage website kan frustrerend zijn voor gebruikers en ervoor zorgen dat ze wegklikken en de website verlaten. Wanneer bezoekers gefrustreerd wegklikken, converteren ze niet. Een trage website heeft dus direct invloed op het succes van een website of webshop.

Daarnaast is een snelle website belangrijk voor zoekmachine optimalisatie omdat het helpt de positie van de website in de zoekresultaten te verbeteren. Zoekmachines gebruiken een verscheidenheid van factoren om websites te rangschikken en één van die factoren is website snelheid. In het algemeen hebben snellere websites de neiging om hoger te rangschikken dan tragere websites. Dit komt omdat snellere websites een betere gebruikerservaring bieden en zoekmachines weten dat gebruikers eerder geneigd zijn op een website te blijven die snel laadt.

Wat is een goede laadtijd?

De laadtijd van een website is de tijd die de site nodig heeft om volledig op het scherm van een gebruiker te verschijnen. Hoewel er geen definitief antwoord is op de vraag wat een “goede” laadtijd is, zijn de meeste experts het erover eens dat alles onder de twee seconden als aanvaardbaar wordt beschouwd. Laadtijden kunnen worden beïnvloed door een aantal factoren, waaronder de grootte van de site, het aantal afbeeldingen en video’s, en de algehele complexiteit van het ontwerp. Bovendien kan de laadtijd variëren, afhankelijk van de snelheid van de internetverbinding van de gebruiker. In het algemeen geldt echter dat sneller altijd beter is als het gaat om laadtijden. Door de laadtijd te verkorten van negen naar vier seconden behaal je al een aanzienlijke winst.

De snelheid van je website testen

Er zijn een paar verschillende gratis tools die je kunt gebruiken om de snelheid van je website te testen. Google’s PageSpeed Insights is een optie. Voer simpelweg de URL van je website in en PageSpeed Insights zal je een score geven van 1-100, waarbij 100 de snelste is. Het alternatief voor PageSpeed is Google Lighthouse. Deze tool heeft dezelfde functie.

Een andere optie is WebPageTest.org. Met deze tool kun je een locatie voor de test selecteren en kiezen uit een aantal verschillende browsers. Zodra de test is voltooid, krijg je een gedetailleerd rapport over de prestaties van de pagina, inclusief aanbevelingen over hoe je de snelheid kunt verbeteren. Ten slotte GTmetrix, dit is een andere populaire optie die zowel een score als suggesties voor verbetering geeft.

lighthouse audit scores

Snelheid van de website verbeteren? Gebruik deze 8 tips!

De snelheid van de website kan op verschillende manieren geoptimaliseerd worden. De belangrijkste hebben we voor jou op een rijtje gezet.

1. Controleer je website hosting

Een webhost is een bedrijf dat serverruimte en internetconnectiviteit voor je website biedt. Er zijn veel verschillende soorten webhosting beschikbaar en het is belangrijk om de juiste te kiezen voor je behoeften. Als je net begint met een website of webshop, kan shared hosting voldoende zijn.

Dit type hosting betekent dat je website een server deelt met andere websites. Shared hosting is vaak goedkoper vergeleken met andere vormen van hosting, maar het kan niet hetzelfde niveau bieden op gebied van prestaties of flexibiliteit.

Wanneer je veel bezoekers hebt of andere speciale functies, zoals een e-commerce functionaliteit, zal de website meer vragen van de server en zit je snel tegen de limieten aan. Hierdoor kan de website trager worden. Upgraden of overstappen naar een andere hosting kan ervoor zorgen dat de website snelheid van de website verbetert.

Meer informatie over het effect van hosting op SEO lees je in deze blog.

2. Gebruik een Content Delivery Network (CDN)

Een Content Delivery Network (CDN) is een systeem van gedistribueerde servers die webpagina’s en andere inhoud leveren aan gebruikers op basis van hun geografische locatie. Het belangrijkste voordeel van het gebruik van een CDN is dat het de snelheid van een website kan helpen verbeteren door de latentie te verminderen. Wanneer een gebruiker een website bezoekt, moet zijn browser een verzoek sturen naar de server waar de site is gehost. De verwerking van dit verzoek kan enige tijd in beslag nemen, wat vertraging tot gevolg heeft. Met een CDN kan de browser het verzoek echter doorsturen naar een server die zich dichter bij de locatie van de gebruiker bevindt, wat kan helpen de latentie te verminderen. Bovendien kunnen CDN’s ook helpen om de betrouwbaarheid van websites te verbeteren door redundantie te bieden voor het geval een van de servers offline gaat. Als gevolg hiervan kan het gebruik van een CDN een effectieve manier zijn om zowel de snelheid als de betrouwbaarheid van een website te verbeteren.

CDN voorbeeld

Bron: Researchgate

3. Optimaliseer de afbeeldingen op de website

Afbeeldingen zijn een belangrijk onderdeel van elke website. Ze kunnen helpen een boodschap over te brengen, visueel belang toe te voegen en gebruikers te begeleiden. Maar als ze niet goed geoptimaliseerd zijn, kunnen afbeeldingen een website ook aanzienlijk vertragen. Gelukkig zijn er een paar eenvoudige stappen die je kunt nemen om je afbeeldingen te optimaliseren en de snelheid van je website te verbeteren. Ten eerste, zorg ervoor dat de afbeeldingen de juiste grootte hebben. Het is niet nodig om een afbeelding in volledige resolutie te uploaden als deze slechts op een kleine ruimte op de pagina wordt weergegeven. Ten tweede, kies het juiste bestandsformaat. JPEG’s zijn over het algemeen het beste voor foto’s, terwijl PNG’s beter zijn voor afbeeldingen met minder kleuren. Tot slot: comprimeer afbeeldingen voordat je ze naar de website uploadt. Dit verkleint de bestandsgrootte zonder de beeldkwaliteit aan te tasten.

Voor het comprimeren van afbeeldingen kun je diverse gratis en betaalde plugins gebruiken. Bekende voorbeelden hiervan zijn Smush en WProcket.

4. Minimaliseer HTTP verzoeken

Wanneer een gebruiker de website bezoekt, moet zijn browser alle bestanden die de pagina vormen, opvragen en laden. Dit proces, bekend als HTTP-verzoeken, kan een aanzienlijke invloed hebben op de snelheid van je website. Om HTTP-verzoeken tot een minimum te beperken, kun je technieken gebruiken als caching, bestandscompressie en code minification. Caching zorgt ervoor dat veelgebruikte bestanden lokaal op de computer van de gebruiker worden opgeslagen, waardoor er minder herhaalde HTTP-verzoeken nodig zijn. Bestandscompressie vermindert de grootte van je bestanden, wat ook kan helpen om HTTP-verzoeken te verminderen. Code minification verwijdert onnodige tekens uit de code, waardoor de hoeveelheid gegevens die overgedragen worden verminderen.

Voorbeelden van plugins voor caching zijn Autoptimize, Litespeed & W3 total caching

5. Minimaliseren en comprimeren van JavaScript en CSS bestanden

Een van de meest eenvoudige te implementeren optimalisaties om de website snelheid te optimaliseren is het minimaliseren en comprimeren van JavaScript- en CSS-bestanden. Dit proces verwijdert onnodige tekens, zoals witruimte, uit de code, wat kan helpen om de bestandsgrootte en laadtijd te verminderen. Bovendien kan het comprimeren van bestanden de downloadtijd versnellen, omdat er minder gegevens hoeven te worden overgedragen. Er zijn een aantal hulpmiddelen beschikbaar die helpen bij het comprimeren van bestanden, zoals online diensten en plugins.

6. Plugins verwijderen

Hoewel plugins handig zijn voor bepaalde functies op de website en functionaliteit aan de website, kunnen ze ook vertragend werken als ze niet goed zijn gecodeerd of niet up-to-date zijn. Elke plugin voegt namelijk een stukje code toe dat de webbrowser moet laden, dus het verwijderen van ongebruikte plugins kan een groot verschil maken. Als je niet zeker weet welke plugins belangrijk zijn voor de functionaliteit van de website, probeer deze dan een voor een uit te schakelen om te bekijken wat het effect is op de snelheid van de website.

Anderzijds is het ook niet handig om lukraak plugins op de website te zetten. Plugins zijn vaak ontwikkeld voor een bepaalde functionaliteit. Een webbouwer kan deze vaak inbouwen of er zijn uitgebreidere plugins die meerdere functionaliteiten bundelen, waardoor je niet voor alles een losse plugin hoeft te installeren.

7. Vermijd 301 redirects

301 redirects zijn een belangrijk onderdeel van het internet, omdat ze het mogelijk maken webpagina’s naar nieuwe locaties te verplaatsen zonder links te verbreken. Ze kunnen echter ook vertragingen veroorzaken, omdat de browser een extra stap moet zetten om de nieuwe pagina te vinden. Om deze reden is het over het algemeen het beste om 301 redirects te vermijden indien mogelijk. Probeer in plaats daarvan links up-to-date te houden door ze direct bij de bron aan te passen en naar de nieuwe locatie te verwijzen.

8. Embedden van video’s

Tegenwoordig zijn video’s een populaire manier om informatie over te brengen of een verhaal te vertellen. Wanneer je video’s op je website hebt staan of overweegt deze te plaatsen, is het aan te raden om deze te embedden via Youtube of Vimeo in plaats van direct op de website te plaatsen. De video’s worden vervolgens geladen vanaf de servers van Vimeo of Youtube in plaats van de eigen webserver.

Embedded video op de website van Buro 3

Hulp nodig?

Weet je niet waar je moet starten of heb je hulp nodig bij het verbeteren van snelheid van je WordPress website of webshop? Stuur een berichtje en we kijken graag naar de mogelijkheden voor je website.

Paul-profielfoto

Samenwerken begint met menselijk contact

Sparren over hoe we jouw organisatie elke keer verder kunnen helpen?

Buro 3 is nu drie ⴾ digitaal

Lees hier alles over onze nieuwe merkpositionering en evolutie!